Një maskë prej ari 3 mijë-vjeçare është zbuluar në një sit arkeologjik në provincën Sichuan të Kinës.

Maska ceremoniale me peshë rreth 280 gram është një nga 500 sendet e zbuluara në Sanxingdui, një zonë 4.6 milje katrorë jashtë kryeqytetit provincial të Chengdu.

Sipas ekspertëve të Trashëgimisë Kulturore, artefaktet i përkasin mbretërisë Shu që sundoi në pellgun perëndimor të Sichuan derisa u pushtua në 316 para Krishtit.

Përveç maskës së artë, arkeologët zbuluan bronz, fletë ari dhe objekte të bëra nga fildish dhe kockë.

Në gjashtë vende kërkimi, nga të cilat më e madhja ka një gjurmë prej 19 metrash katrorë, gjithashtu u gjet edhe një kuti prej druri ende e pahapur dhe një enë bronzi.