Një udhëheqës Maori i Zelandës së Re, i cili u dëbua nga parlamenti këtë javë për refuzimin të vinte një kravatë në dhomë, tha se detyrimi i tij për një kod veshjeje Perëndimore ishte shkelje e të drejtave të tij dhe një përpjekje për të shtypur kulturën autoktone.

Të martën, Kryetari Trevor Mallard ndaloi dy herë Rawiri Waititi të bënte pyetje në dhomën e debatit, duke këmbëngulur se deputetët mund të bënin një pyetje vetëm nëse kishin veshur kravatë.

Kur Waititi vazhdoi me pyetjen e tij pasi u ndal për herë të dytë, Mallard e urdhëroi atë të largohej.

“Nuk ka të bëjë me lidhje, ka të bëjë me identitet kulturor, bashkëshortor”, tha Waititi ndërsa dilte nga dhoma.