Sëmundja e lisë është zhdukur pas një fushate vaksinimi mjaft efektive në të gjithë botën. Poliomieliti  nuk është më problem në SHBA për shkak të zhvillimit dhe përdorimit të vaksinave efektive. Në ditët e sotme, miliona njerëz kanë shpëtuar për shkak të prodhimit të shpejtë të vaksinave efektive kundër COVID-19.

E megjithatë, kanë kaluar 37 vite që kur HIV-i u zbulua dhe nuk ka asnjë vaksinë.

Përpjekjet për zhvillimin e vaksinave kundër HIV

Vaksinat kanë qenë padyshim arma më e fuqishme e shoqërisë kundër sëmundjeve virale. Kur sëmundja e AIDS shpërtheu në fillim të viteve 1980 dhe virusi që e shkaktoi atë u zbulua në 1983-84, ishte krejt e natyrshme të mendohej se studiuesit do të ishin në gjendje të zhvillonin një vaksinë.

Në një konferencë për shtyp në vitin 1984 duke cilësuar HIV si shkakun e AIDS, Sekretarja Amerikane e Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore Margaret Heckler parashikoi që një vaksinë do të ishte në dispozicion për dy vite.

Epo, edhe sot pas 37 vitesh nuk ka asnjë vaksinë. Shpejtësia e zhvillimit dhe shpërndarjes së vaksinave antiCOVID-19 është në kontrast të plotë mungesën e një vaksine të HIV, raporton abcnews.al

Problemi nuk është dështimi i qeverisë. Problemi nuk është mungesa e shpenzimeve. Vështirësia qëndron në vetë virusin HIV. Në veçanti, kjo përfshin diversitetin e  HIV dhe strategjitë e evazionit imunitar të virusit.

Deri më tani ka pasur pesë prova të shkallës së gjerë të efikasitetit të vaksinëskundër HIV, secila me një kosto prej mbi 100 milion dollarë. Tre provat e para  dështuan. Në fakt, prova e tretë  kishte një frekuencë më të lartë statistikisht  të infeksionit tek individët që ishin vaksinuar.

Prova e katërt, Thai RV144 , fillimisht raportoi një shkallë margjinale të mbrojtjes së suksesshme kundër marrjes së infeksionit HIV midis individëve të vaksinuar. Sidoqoftë, një analizë e mëvonshme statistikore raportoi se kishte më pak se 78% shanse që mbrojtja ndaj vaksinës të ishte e vërtetë.