Opozitarizmi i mangët i projektligjit të vetingut

Në një kohë kur opozita duhej ishte e zëshme dhe aktive luftën kundër kurrupsionit dhe fenomeneve negative, me marrjen e iniciativave dhe projektligjeve ndryshme, rrugë parlamentare dhe joparlamentare, mjerisht ajo vazhdon ta bëjë kundërtën, vazhdon politikën e akuzave përbaltëse, siç rëndom veprojnë opozitat në rajonin tonë, politika klasike të paduhura, r synimin e pushtetit. Pushtet i fituar këtë mënyrë, pa ndonjë dobi të theksuar në rmisimin e gjendjes ekonomike dhe zbatimin e shtetit drejtës. Opozita, si ajo shqiptare dhe maqedonase, e përqeshën dhe e quajtën joserioz projektligjin e vetingut për sistemin gjyqësor dhe bartësve funksioneve publike, i dorëzuar Kuvend nga grupi parlamentar i Bashkimit Demokratik per Integrim.

Aleanca për Shqiptarët në reagimin e saj, e përqeshi aktin në fjalë, me arsyetimin se nga kush ka ardhur ky projekligj dhe se me këtë kërkohet të pastrohen radhët e korruptuara të partisë inicuese të një nisme të tillë ligjore. Njëkohësisht, duke u shprehur se subjekti i tyre politik, padyshim do ta përkrahë këtë propozim projektligji. Me këtë reagim, Aleanca për Shqiptarët e vazhdoi opozitarizmin e mangët ndaj një mekanizmi jetik për pastrimin dhe mirëfunksionimin e sistemit të drejtësisë, i vetingut në drejtësi, dhe jo vetëm në drejtësi, duke bërë dy gabime fillestare. E para, shfaq zhelozi dhe frikë ndaj një partie kundërshtare e cila tashmë është disa vite në qeverisje lokale dhe qëndrore, dhe me gjasë, prej funksionarëve të saj, ka të korruptuar, kur kjo parti kërkon nëpërmjet vetingut, ti vendos para drejtësisë edhe njerëzit e strukturave saj, gjithë korruptarit. Duke treguar njëherazi edhe seriozitetin dhe reformimin bëjnë dhe e kanë nevojshme partitë e dha skenave politike. E dyta, është një gabim ndoshta i rëndë i Aleancës, mbështetja e menjëhershme e projektligjit fjalë, pa e shqyrtuar atë, pa dhënë vërejtje apo propozime, për atë se si duhet jetë ligji efikas kontrollin e pasurisë dhe profesionalizmit gjyqtarëve, prokurorëve dhe gjithë bartësve funskioneve publike, në shembullin e praktikave mira shteteve tjera, ku edhe është zbatuar makanizmi i vetingut.

Gjithashtu, partia tjetër opozitare shqiptare, “Besa” e Bilall Kasamit, me reagimin e saj tregoi mangësinë opozitare, duke lënë të kuptohet se për atë është e rëndësishme përpjekja e sa shumë votave elektorale, dhe jo kujdesi për cilësinë e ligjeve, ballafaqimin me projektligjin dhe nyrat mira zbatuese. PërBesën, vetingu është vo zgjedhje elektorale. Sipas tyre, pastërtia dhe drejtësia e sistemit do vijë kur ata ngjiten pushtet me vetingun e votës. Kurse opozita maqedonase e VMRO-së, u ankua për joseriozitet Bashkimit Demokratik per Integrim, pasi ky projektligj qenka inicuar vigjilje punës legjislativit. Me arsyetim se ishte akt serioz, do duhej inicohej disa vite herët. Se sa është serioze VMRO-ja me këtë reagim, si protagonist kryesore e nxitjes dhe zhbërjes sistemit gjyqësor, ngritjes se saj rrjet kriminal, anarki korruptive pushtetare viteve radhazi, shtuar edhe opozitarizmin e tanishëm mbrojte vazhdueshme kriminelëve zbuluar nga afera e përgjimeve, kuptohet qartë, reagimin r projektligjin e kanë demagogji, dhe aspak dëshirë për pasur një veting me hershëm.

Ajo çka ju mbetet partive opozitare, pasi e humbën shansin të jenë protagoniste të mekanizmit të vetëm që mund të shërojë dhe sjellë drejtësinë në rrethanat si tonat, është që të bëjnë opozitë produktive, e jo destruktive. Kryesisht opozitës shqiptare, e cila është konkurente zgjedhore me partinë e projektligjit në fjalë, i mbetet shanci i protagonizmit të diskutimeve, ankimeve, propozimeve zyrtare, për atë se si duhet të jetë ligji më i arrirë, për mos qenë një ligj i vetingut joadekuat luftën kundër kurrupsionit dhe joprofesionalizmit bartësve punëve publike. jetë një ligj i pakompromistë me filtra rigoroz provuar praktikat mira shteteve tjera, këtë situatë ekstreme prishur gjyqësorit dhe korrupsionit gjithësfershëm, ta shëro me një mekanizëm mirëfilltë ekstrem vetingu. E gjitha, për mos humbur kohë me komisione dhe organe ngjashme parlamentare apo shtetërore, cilat janë treguar padobishme zbulimin e pasurive korruptive, lidhjeve kriminale dhe punës joprofesionale bartësve publik, e cila gjë do rezultonte shkarkimin e tyre dhe pamundësinë për qenë përsëri pjesë e sistemit, si profesionistë pavarur apo funksioneve dytësore aparatin shtetëror.