Vaksina COVID-19 e prodhuar nga Sinovac Biotech e Kinës është efikase në parandalimin e COVID-19 tek të rriturit nën 60 vjeç, por disa të dhëna cilësore mbi rrezikun e efekteve serioze anësore mungojnë, kanë zbuluar ekspertët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Ekspertët e pavarur në Grupin Strategjik Këshillimor të Ekspertëve të OBSH-së (SAGE) rishikuan goditjen CoronaVac të Sinovac nga provat klinike të fazës 3 në Kinë, Brazil, Indonezi, Turqi dhe Kili.

Vlerësimi erdhi menjëherë pasi ekspertët e WHO SAGE kishin shprehur “besim shumë të ulët” në të dhënat e siguruara nga prodhuesi kinez i farmaceutikës Sinopharm në vaksinën e saj COVID-19 në lidhje me rrezikun e efekteve anësore serioze në disa pacientë, por besimin e përgjithshëm në aftësinë e tij për të parandaluar sëmundja, sipas një dokumenti të parë nga agjencia e lajmeve Reuters, e cila raportoi lajmin të mërkurën.

Vaksina Sinovac është autorizuar në 32 vende dhe juridiksione, me 260 milion doza të shpërndara, thanë ekspertët e SAGE.

“Ne jemi shumë të sigurt se 2 doza të CoronaVac janë efikase në parandalimin e PCR të konfirmuar nga PCR tek të rriturit (18-59 vjeç),” tha SAGE në një vlerësim të postuar në faqen e internetit të OBSH.

Ai citoi boshllëqet e provave në sigurinë në shtatzani dhe në sigurinë dhe mbrojtjen klinike tek të rriturit e moshuar, ata me sëmundje themelore dhe vlerësimin e ngjarjeve të rralla anësore të zbuluara përmes monitorimit të sigurisë pas autorizimit.

Ekspertët thanë se ata kishin një “nivel të moderuar besimi” se rreziku i efekteve serioze anësore ishte i ulët tek njerëzit e moshës 59 vjeç dhe më pak, por kishin një “nivel të ulët besimi” në cilësinë e provave që një rrezik i tillë ishte gjithashtu i ulët për të rriturit mbi 60.

“Ne kemi besim të ulët në cilësinë e provave që rreziku i ngjarjeve të rënda anësore tek individët me sëmundje bashkëshoqëruese ose shëndetësore që rrisin rrezikun për COVID-19 të rëndë pas një ose dy dozave të CoronaVac është i ulët,” shtuan ata.

Një grup i veçantë i ekspertëve teknikë të OBSH-së ishte duke rishikuar qëllimin e Sinovac të Mërkurën për listën e mundshme të përdorimit të urgjencës të OBSH – e cila jo vetëm që do të hapte rrugën për përdorimin e saj në platformën globale të ndarjes së vaksinave COVAX por gjithashtu siguronte një miratim thelbësor ndërkombëtar për një vaksinë të zhvilluar në Kina, raporton Foldrejt.com.