Pandemia COVID-19 ka shkaktuar gati 6.9 milion vdekje në të gjithë botën, më shumë se dyfishi i numrit të regjistruar zyrtarisht, vlerësoi një analizë e re nga Instituti i Universitetit të Uashingtonit për Matjet dhe Vlerësimin e Shëndetit (IHME).

Vdekjet nuk raportohen pasi shumica e vendeve regjistrojnë vetëm ato që ndodhin në spitale ose të pacientëve me një infeksion të konfirmuar, tregoi raporti.

IHME është një organizatë e pavarur e kërkimit shëndetësor që siguron matje të krahasueshme të problemeve shëndetësore në botë dhe është cituar në të kaluarën nga Shtëpia e Bardhë dhe raportet e saj shikohen nga afër nga zyrtarët e shëndetit publik.

Vdekshmëria e raportuar COVID-19 është e lidhur fort me nivelet e testimit në një vend, tha IHME.

“Nëse nuk bëni shumë teste, ka shumë të ngjarë të humbisni vdekjet nga COVID,” tha Christopher Murray, drejtor i Institutit për Metrika dhe Vlerësim të Shëndetit, në një thirrje informuese me gazetarë.

IHME vlerësoi vdekjet totale të COVID-19 duke krahasuar vdekjet e parashikuara nga të gjitha shkaqet bazuar në trendet para-pandemike me numrin aktual të të gjitha vdekjeve të shkaktuara gjatë pandemisë.

Në Shtetet e Bashkuara, analiza vlerësoi vdekjet e lidhura me COVID-19 prej më shumë se 905,000. Shifrat zyrtare nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të Mërkurën vlerësuan vdekjen e 575,491 për shkak të koronavirusit të ri.

CDC nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese të Reuters për koment mbi raportin.

Raporti përfshin vetëm vdekjet e shkaktuara direkt nga virusi, jo vdekjet e shkaktuara nga përçarja e pandemisë në sistemet e kujdesit shëndetësor dhe komunitetet.

“Shumë vende i kanë kushtuar përpjekje të jashtëzakonshme matjes së numrit të pandemisë, por analiza jonë tregon se sa e vështirë është të gjurmosh me saktësi një sëmundje infektive të re dhe që përhapet me shpejtësi,” tha Murray. /FolDrejt/