Film për Notre Dame në flakë, nisin xhirimet në Paris, risjell momentet kur katedralja u përfshi nga flakët

Regjisori francez Jean-Jacques Annaud ka nisur xhirimet për të rikujtuar edhe një herë ngjarjen që shkaktoi trishtim jo vetëm në Francë por edhe në të gjithë botën.

Filmi portretizon ngjarjet e 15 prillit 2019, kur të gjithë sytë u kthyen në “Notre-Dame de Paris”.

Xhirimet kanë nisur në Cathédrale Saint-Étienne në qytetin e Sens, 120 km në jug-lindje të Parisit në çdo pjesë ndjen stilin arkitektonik gotik të viteve 1135 dhe 1140.

“Po mendoja me veten. Kjo është e pabesueshme, është jashtëzakonisht spektakolare, prek thellësitë e shpirtit. Është kjo bukuri, ky simbol që po zhduket, dhe e gjithë bota është duke qarë. Tri ditë më vonë unë nisa të shkruaj”, u shpreh Jean-Jacques Annaud.

“Është një eksperiencë e mirë për ne, na lejon të shohim xhirimet dhe si shkojnë, është impresionuese”, tha Jean-Charles Stalpart, figurant.

“Duke dëgjuar se si ka rënë alarmi, ne përpiqemi të jemi në humor edhe nëse e dimë, pavarësisht se e njohim Note Dame çdo gjë është e qartë”, tha Justine Méry, figurantë.

Brenda Katedrales Sens, 120 figurantë dhe aktorë të kombësive të ndryshme janë mobilizuar dhe dëgjojnë udhëzimet.

Ata luajnë rolet e vizitorëve të fundit që do të ishin në katedrale, para se të fillonte zjarri dhe alarmet të ndizeshin.

Sa për vendin e xhirimit, katedralja e ndërtuar në Sens në 1130 u frymëzua kryesisht nga simotra e vogël në Paris.

Xhirimet do të zgjasin edhe disa javë të tjera, ndërsa zjarri do të riaktivizohet në një studio në rajonin e Parisit.