Negociatat, Holanda i thotë “Jo” Shqipërisë më 18 qershor

Parlamenti holandez nënshkruan propozimin drejtuar qeverisë së vendit, për të dhënë votën kundër ndaj Shqipërisë.  Shkak kryesor për refuzimin, mosarritja e rezultateve në luftën ndaj krimit të organizuar dhe korrupsionit.

Erjon Dervishi

Parlamenti i Holandës i ka dhënë dje goditjen përfundimtare Shqipërisë, në lidhje me hapjen ose jo të negociatave në 18 qershor. Vota e parlamentit holandez, sikundër pritej është kundër për vendin tonë, ndërsa vendimi i nga Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme dhe Këshilli i Punëve të Jashtme të Holandës, i nënshkruar nga deputeti Anne Mulder Drost tashmë i ka kaluar qeverisë holandeze. Si shkak kryesor për refuzimin, është mosarritja e rezultateve në luftën ndaj krimit të organizuar dhe korrupsionit. Para dy javësh, Holanda depozitoi pranë Komisionit Evropian, kërkesën e saj për shqyrtimin e heqjes së vizave për Shqipërinë. Këtë fakt e vërtetoi edhe Zëdhënësja e Komisionit Evropian, Natasha Bertaud. Por sipas legjislacionit të Komisionit Evropian, pritet që kërkesa për mekanizmin e pezullimit të vizave të marrë një afat  një-mujor.

Vendimi

Propozuar më 11 qershor 2019, pas dëgjimit të diskutimit, duke vënë në dukje se, sipas qeverisë holandeze, Shqipëria nuk po arrin rezultate të prekshme në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar; vëren se në bazë të këtij raporti të progresit mund të vërtetohet se Shqipëria nuk i plotëson kushtet e vendosura; i bën thirrje qeverisë holandeze të mos pajtohet me propozimin e Komisionit për fillimin e negociatave për pranimin në BE; Dhe vazhdon me rendin e ditës. Vendimi është nënshkruar nga Anne Mulder Drost, deputeti i Parlamentit të Holandës dhe pjesë e Partisë Popullore për Liri dhe Demokraci.

Holanda, Shqipëria në BE! Vetëm negociatat do të duan vite

Parlamenti Holandez ka bërë publike raportin e fundit pas vizitës së deputetëve në datat 6-7 maj në Tiranë. Gjykata Kushtetuese në Shqipëri nuk është një institucion funksional, pushtetin e saj e ka marrë qeveria. “Reformat shqiptare janë të pakthyeshme, gjë që duhet të ofrojë bazë për hapjen e negociatave, por nuk ka asnjë vendim lidhur me pranimin e Shqipërisë në BE në këtë fazë. Vendimi ka të bëjë me hapjen e negociatave, të cilat patjetër do të kërkojnë shumë vite dhe anëtarësimi do të merret parasysh vetëm kur janë plotësuar të gjitha kërkesat për anëtarësimin në BE”. Është ky konkluzioni  i dalë në raportin e dalë pas vizitës së deputetëve holandezë, në datat 6-7 në Tiranë. Përpos theksit te pamundësia e hyrjes së Shqipërisë në BE, në një periudhë afatshkurtër, raporti vë në pah edhe mosfunksionimin e Gjykatës Kushtetuese, kompetencat e të cilës i ka marrë në dorë vetë qeveria. Po ashtu, delegacioni referon si shqetësim edhe kolapsin politik në raportin pozitë-opozitë, por duke e cilësuar këtë si një çështje të brendshme mes palëve.

Pjesë nga raporti

Anëtarësimi

Reformat shqiptare janë të pakthyeshme, gjë që duhet të ofrojë bazë për hapjen e negociatave. Në diskutime u theksua në mënyrë të përsëritur se asnjë vendim nuk është bërë lidhur me pranimin e Shqipërisë në BE në këtë fazë. Vendimi ka të bëjë me hapjen e negociatave, të cilat patjetër do të kërkojnë shumë vite dhe anëtarësimi do të merret parasysh vetëm kur janë plotësuar të gjitha kërkesat për anëtarësimin në BE. Kuadri i rreptë i negociatave për anëtarësim i ofron Shqipërisë mjetet dhe presionin e jashtëm të nevojshëm për të zhvilluar më tej sundimin demokratik të shtetit. Hyrja në BE mund të jetë pika përfundimtare e këtij procesi, por kjo nuk duhet domosdoshmërisht të jetë kështu. Disa folës gjithashtu ngritën argumentin gjeopolitik: perspektiva e anëtarësimit të Shqipërisë në BE sjell stabilitet në rajon, argumentojnë folësit, dhe është në interes të BE-së, veçanërisht pasi fuqitë e huaja si Kina dhe Turqia dëshirojnë të rrisin ndikimin e tyre në Shqipëria dhe, me të, Evropa Juglindore. Në të njëjtën kohë, u theksua se popullsia shqiptare po shikon drejt BE-së. Gjithashtu u tha se nëse perspektiva e anëtarësimit në BE shtyhet vazhdimisht, kjo krijon përshtypjen se BE nuk e dëshiron Shqipërinë. Një ose dy njerëz që raportuan krijuan përshtypjen se BE po zhvendos postet e hapjes për negociata për arsye në lidhje me politikën e brendshme të BE-së dhe jo për arsye të lidhura me kriteret e vendosura për Shqipërinë. Kjo mund të ketë një efekt demotivues.