Kompania bioteknike Amerikane Moderna tha të enjten se po kërkonte nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave për një autorizim të përdorimit emergjent për vaksinën e saj Covid-19 që do t’u jepet adoleshentëve.

Masa pritej gjerësisht pasi kompania njoftoi në maj rezultatet e hershme nga një gjykim i 3,700 12-të-17-vjeçarëve që zbuluan se regjimi me dy doza ishte i sigurt dhe shumë efektiv.

Të hënën, Moderna bëri kërkesa të ngjashme me rregullatorët evropianë dhe kanadezë.

“Ne jemi të inkurajuar që vaksina Moderna COVID-19 ishte shumë efektive në parandalimin e infeksionit COVID-19 dhe SARS-CoV-2 tek adoleshentët,” tha CEO i kompanisë Stephane Bancel.

Efikasiteti i vaksinës u tregua të jetë 100 përqind pas dy dozave kur përdorni të njëjtin përkufizim të sëmundjes simptomatike që u aplikua në provën e të rriturve.

Ajo ra në 93 përqind pas një doze kur përdorni një përkufizim më të rreptë të përdorur nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve që kërkon vetëm një simptomë përveç një testi pozitiv.

Nuk u vërejtën shqetësime të rëndësishme për sigurinë. Efektet anësore më të zakonshme jashtë vendit të injeksionit pas dozës së dytë ishin dhimbje koke, lodhje, dhimbje trupi dhe dridhura.

FDA autorizoi përdorimin e vaksinës Pfizer-BioNTech Covid-19 për fëmijët e moshës 12 deri në 15 vjeç në maj.

Megjithëse adoleshentët janë shumë më pak të ndjeshëm ndaj Covidit të rëndë sesa të rriturit, ekspertët besojnë se ato janë të rëndësishme për t’u arritur në mënyrë që të ndihmojnë në arritjen e imunitetit të popullatës kundër sëmundjes.

Ai përdor materialin gjenetik për të dhënë udhëzime në qelizat njerëzore për të krijuar proteinën kulmore të koronavirusit, duke trajnuar kështu një përgjigje imune pa e ekspozuar pritësin ndaj një infeksioni të vërtetë.

SH.B.A. ka arritur pothuajse 52 përqind të popullsisë së saj prej 332 milion me të paktën një dozë, por fushata e saj e vaksinimit po ngadalësohet përballë hezitimit.

Presidenti Joe Biden ka vendosur një synim që të vaksinohen 70 për qind e të rriturve me të paktën një dozë deri më 4 korrik. Shifra aktuale është pak nën 64 për qind dhe qëllimi mund të humbet, raporton RFI news përcjell Foldrejt.com.