Media gjermane zbulon: Kush janë lobet më të fuqishme të BE-së?

Institucionet e BE vlejnë si vend përballjesh të lobistëve, të cilët mundohen të ndikojnë në vendimet politike pas dyerve të mbyllura, shkruan Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Shpesh lobistët janë të fuqishëm të ndryshojnë planprogramin e partive kryesore europiane, ku gjatë viteve të fundit në Bruksel (11.900 organizata) ka pak më shumë grupe lobistësh sesa në Uashington (11.000).

Dhjetë organizatat më të fuqishme lobiste

Sipas buxhetit, organizata më e fuqishme në Europë është industria kimike e Cefic, që ka participuar me 12.3 milion euro në 2018 – nga shuma totale e 40.3 milion euro. Më pas vijnë Instituto de Telecomunicações, European Centre for Development Policy Management, FTI Consulting  Belgium, Fleishman-HillardEuropean, Council on Foreign Relations Insurance, Europe, Burson Cohn & ëolfe Sprl, Eurocities, Google.

Prej firmave, lobin më të fuqishëm e ka Google dhe Microsoft me 6 dhe 5 milion euro – pra dy firma amerikane. Në vijim foldrejt.com ua sjell listën e plotë:

Bizneset më të mëdha

Firmat që kanë dhënë miliona euro për lobing dhe në fund takimet që kanë kryer me eurodeputetët.

Organizata Para për Lobing Takimet
Google 6 Mio. 228
Microsoft 5 Mio. 122
Shell 4,5 Mio. 66
Siemens 3,5 Mio. 47
Facebook 3,5 Mio. 128
Bayer 3,3 Mio. 33
BASF 3,3 Mio. 25
Deutsche Bank 3,3 Mio. 64
ExxonMobil 3,3 Mio. 29
SESAR Deployment Alliance 3 Mio. 0
DAB Italia 2,8 Mio. 0
Dow Europe 2,8 Mio. 54
IDIADA 2,8 Mio. 0
Volkswagen 2,7 Mio. 65
BP 2,5 Mio. 42
Equinor 2,5 Mio. 46
British American Tobacco 2,3 Mio. 3
Daimler 2,3 Mio. 40
Novartis International 2,3 Mio. 21
Huawei 2,2 Mio. 49
Deutsche Post DHL 2 Mio. 19
Apple 2 Mio. 50
ELECTRICITE DE FRANCE 2 Mio. 36
ENEL SpA 2 Mio. 52
ENGIE 2 Mio. 61
GEIE des Utilisateurs d’ERTMS 2 Mio. 0
Telefonica 1,8 Mio. 77
Amazon 1,8 Mio. 69
General Electric 1,8 Mio. 79
IBM 1,8 Mio. 101
TOTAL 1,8 Mio. 25
Vodafone Belgium 1,8 Mio. 101
Deutsche Telekom 1,7 Mio. 106
Airbus 1,5 Mio. 166
Allianz 1,5 Mio. 16
ArcelorMittal 1,5 Mio. 71
GlaxoSmithKline 1,5 Mio. 10
Intel 1,5 Mio. 22
Rolls-Royce 1,5 Mio. 21
Syngenta 1,5 Mio. 15