Që nga marsi i vitit të kaluar mbi 105 mijë qytetarë të Kosovës janë infektuar me virusin COVID-19.

Si pasojë e këtij virusi humbën jetën 2 mijë e 187 pacientë, të cilët po trajtoheshin nëpër spitalet  e vendit.

Tani për tani në gjithë territorin e Kosovës janë gjithsej 7 mijë e 983 raste aktive me koronavirus.

Pavarësisht gjithë kësaj situate të vështirë të krijuar si pasojë e këtij virusi, Kosova radhitet nga vendet e fundit sa i përket arritjes së vaksinimit të qytetarëve.

Deri më tani vendi ka pranuar vetëm 24 mijë doza të vaksinës së llojit ‘AstraZeneca’ të cilat arritën më 28 mars.

Shpërndarja e këtyre vaksinave kryesisht u arrit të bëhej tek stafi shëndetësor dhe tek një pjesë e qytetarëve në moshë më të shtyrë, mbi 80 vjeç.

Nga Ministria e Shëndetësisë kanë konfirmuar për lajmi.net se gjatë ditës së sotme në Kosovë arrijnë 4 mijë e 680 doza të vaksinës antiCOVID, të llojit Pfitzer.

“Ministria e Shëndetësisë pret që gjatë ditës së sotme të arrijnë 4680 doza të Pfitzer në Kosovë. Këto janë pjesë e asistencës prej 95 mijë dozave që Bashkimi Evropian i ka ndarë për Kosovën”, u tha në përgjigjen e MSH-së.

Përpos kësaj nga Ministria e Shëndetësisë u theksua se vaksinimi do të vazhdojë së pari me personelin shëndetësore që për arsye të ndryshme nuk kanë arritur të vaksinohen në fazën e parë.

“Pastaj do të vazhdohet me grupet e sëmundjeve kronike më të theksuara tek personat e moshuar”, u shtua tutje nga Ministria e Shëndetësisë, e drejtuar nga Arben Vitia.

Ditën e nesërme në Kosovë përfundon edhe afati dy javor i masave të vendosura së fundi antiCOVID.

Në kuadër të këtyre masave parashihej kujdes i shtuar nga të gjithë qytetarët e Kosovës, e sidomos në gastronomi përgjatë kohës sa janë të hapura.

“Tash për tash, mbesin në fuqi masat aktuale”, u tha shkurt nga MSH.

Duhet përkujtuar që nga institucionet përgjegjëse është kërkuar vazhdimisht respektimi i këtyre masave ndër to kryesoret si vendosja e maskës, mbajtja e higjienës dhe respektimi i distancës.

Në kuadër të kësaj, Policia e Kosovës dhe Inspektorati kanë vazhduar rregullisht kontrollet e tyre në lokale të ndryshme, në shërbimet e transportit e kudo tjetër në mënyrë që të shikohet nga afër respektimi i këtyre masave.