Dita kur zyrtarizohet metri dhe kilogrami….

Në 1 mars 1875 u arrit marrëveshja ndërkombëtare për vendosjen e disa njësive të përbashkëta matëse. Në “Konventën Ndërkombëtare Metrike”, 17 shtete vendosën që në të ardhmen të përdorin njësitë matëse të njëtja – mes tjerash edhe Perandoria Gjermane, Franca, Austria, Rusia, Italia, Suedia, Perandoria Osmane – duke i definuar masat metrike të njëjta.

Metri standard do i lidhte më shumë këto vende, ku më kryesoret ishin gjatësia e metrit dhe pesha e kilogramit.

Momentalisht, 55 shtete përdorin këto njësi matëse, kurse 44 të tjera janë “anëtare të asocuara”./Foldrejt.com