Zvicra voton të Dielën për një seri temash të nxehta: masa anti-terror, ligje Covid-19 dhe propozime për të mbrojtur mjedisin përmes ndalimit të pesticideve sintetike.

Votuesit zviceranë duhet të vendosin nëse ata miratojnë një ligj Covid-19 që shtrin fuqitë e qeverisë për të luftuar pandeminë dhe për të zbutur pasojat e saj në shoqëri dhe ekonomi.

Por dy propozimet anti-pesticide kanë shkaktuar më shumë zhurmë dhe tërbim, në një fushatë elektorale të shënuar nga debate të zjarrta midis fermerëve.

Nisma e parë popullore, e titulluar “Për një Zvicër të lirë nga pesticidet sintetike”, kërkon një ndalim të brendshëm brenda 10 vjetësh, ndërsa produktet ushqimore të importuara të prodhuara duke përdorur pesticide të tilla do të ishin gjithashtu të jashtëligjshme.

Nën pjesën e dytë, “Për ujë të pijshëm të pastër dhe ushqim të shëndetshëm”, vetëm fermat që nuk përdorin pesticide dhe përdorin antibiotikë vetëm për të trajtuar kafshë të sëmura do të kishin të drejtë për subvencione qeveritare.

Sasia e plehut të lëngshëm që përdoret në fusha, dhe kështu potencialisht hyn në sistemin e ujit, do të ishte gjithashtu e kufizuar.

Ambientalistët dhe mbrojtësi i majtë politik të dy iniciativat.

Qeveria Zvicerane dëshiron një votim të dyfishtë “Jo”, duke argumentuar se propozimet do të minojnë sovranitetin e ushqimit të vendit.

Megjithëse votuesit urbanë janë kryesisht në favor, dhe votuesit rurale duket se do të votojnë “Jo”, sondazhet tregojnë se të dy propozimet ka të ngjarë të refuzohen, raporton RFI news përcjell Foldrejt.com.