Deri kohët e fundit, furnizimi me gjak në tru mendohej se rregullohej në mënyrë të pavullnetshme nga trupi.

Ekipi hulumtues i NMHU dhe të tjerët më parë zbuluan se ndikimi i këmbës gjatë vrapimit shkaktoi valë të konsiderueshme retrogradike të lidhura me ndikimin nëpër arteriet që sinkronizohen me rrahjet e zemrës dhe ritmin e hapave për të rregulluar dinamikisht qarkullimin e gjakut në tru, transmeton lajmi.net.

Në studimin aktual, ekipi hulumtues përdori ultrazërin jo invaziv për të matur valët e shpejtësisë së gjakut të arteries karotide dhe diametrat arterialë për të llogaritur CBF hemisferike në të dy anët e trurit të 12 të rinjve të shëndetshëm gjatë qëndrimit në këmbë.

Studiuesit zbuluan se megjithëse ka një ndikim më të lehtë të këmbës në lidhje me ecjen krahasuar me vrapimin, ecja ende prodhon valë presioni më të mëdha në trup që rrisin ndjeshëm rrjedhën e gjakut në tru.

Ndërsa efektet e ecjes në CBF ishin më pak dramatike sesa ato të shkaktuara nga vrapimi, ato ishin më të mëdha se efektet e vërejtura gjatë çiklizmit, i cili nuk përfshin aspak ndikim në këmbë.

“Të dhënat e reja tani sugjerojnë fuqimisht që rrjedha e gjakut të trurit është shumë dinamike dhe varet drejtpërdrejt nga presionet ciklike të aortës që bashkëveprojnë me impulse retrogradike të presionit nga ndikimet e këmbëve”, shkruan studiuesit.

“Ekziston një vazhdimësi e efekteve hemodinamike në rrjedhën e gjakut të trurit njerëzor brenda pedalimit, ecjes dhe vrapimit, shkruan alternative medicine. Në mënyrë spekulative, këto aktivitete mund të optimizojnë perfuzionin e trurit, funksionin dhe ndjenjën e përgjithshme të mirëqenies gjatë stërvitjes”.

“Ajo që është për t’u habitur është se na u desh kaq shumë kohë për të matur përfundimisht këto efekte të dukshme hidraulike në rrjedhën e gjakut cerebral”, shpjegoi autori i parë Ernest Greene.

“Ekziston një ritëm optimizues midis rrjedhës së gjakut të trurit dhe ambulatimit. Shpejtësia e ecjeve dhe ndikimet e tyre në këmbë janë brenda intervalit të normave tona normale të zemrës kur po ecim me shpejtësi”.