Ka pasur përpjekje të shumta për të shpjeguar shfaqjen e kësaj shprehje, e cila duket se është shfaqur në përdorimin popullor në SHBA gjatë mesit të shekullit të 19-të, shkruan Foldrejt.com. Shumica e tyre janë spekulime të pastra.  Nuk duket aspak e mundshme, nga provat gjuhësore dhe historike, që kjo fjalë rrjedh nga fjala skoceze och aye, greqishtja ola kala (‘është mirë’), Choktaw Indian oke ose okeh (‘është kështu’) , aux Cayes francez (‘nga Cayes’, një port në Haiti me reputacion për një rum të mirë) ose au quai (‘në kalatë’, siç supozohet të jetë përdorur nga doket frëngjisht folës), ose inicialet e një agjenti transporti hekurudhor e quanin Obediah Kelly për të cilën thuhet se i ka shkruar ato në dokumente që ai kishte kontrolluar.

Një shpjegim më i mundshëm është se termi filloi si një shkurtim i orl korrekt, një gabim shaka i ‘gjithçka i saktë’ i cili ishte i tanishëm në SH.B.A. në vitet 1830. Referencat më të vjetra të shkruara vijnë nga përdorimi i saj si një parullë nga Partia Demokratike gjatë zgjedhjeve presidenciale amerikane të vitit 1840. Kandidati i tyre, Presidenti Martin Van Buren, u mbiquajt ‘Old Kinderhook ’(sipas vendlindjes në New York State), dhe mbështetësit e tij formuan “Klubin OK ’. Kjo padyshim ndihmoi për të popullarizuar termin (megjithëse nuk e ndihmoni kandidantin për president Van Buren të rizgjidhet).

E vetmja teori tjetër me të paktën një shkallë besueshmërie është se termi ka origjinën nga skllevërit me origjinë Afrikane Perëndimore dhe përfaqëson një fjalë që do të thotë ‘mirë, po vërtet’ në gjuhë të ndryshme të Afrikës Perëndimore. Fatkeqësisht, provat historike janë të vështira për tu zbuluar.