Athina gjatë periudhës osmane

A painting of the bazaar in Athens by Edward Dodwell.

Në librin e mrekullueshëm të “Udhëtimeve” të Evlija Celebi (1611-1682) gjatë periudhës osmane, ai e ka përshkruar Athinës me fjalë miradije si “shtëpia e burrave të ndritur”. Në 1668 ai vizitoi Tempullin e Athinës, që ka shërbyer si kishë katolike, xhami dhe në fund si kishë ortodokse.

Athina ka qenë e dëshiruar edhe nga Sulltani Fatihu, i cili kishte lexuar mjaft për qytetin e lashtë dhe mbeti i impresionuar nga vizita e tij në fund të shekullit 15-të. 

Gjatë periudhës së Sulltan Sulejmanit (1520-1566), Athina kishte popullsi 8000 deri 15 mijë, duke e rënditur qytetin e tretë më të madh osman në Ballkan, pas Edrenes dhe Selanikut.

Muslimanët përbënin minoritet dhe ishin vendosur kryesisht në Akropolis.

Së fundi autorë turq, grek dhe perëndimorë kanë publikuar një libër me titull “Ottoman Athens: Archaeology, Topography, History”, e cila në brendësi përmban 12 studime shkencore./Foldrejt.com