Arkeologët në Egjipt kanë zbuluar afër 100 arkivole antike të ruajtura në mënyrë të përsosur, disa që përmbajnë mumje dhe 40 statuja në një nekropol të gjerë faraon në jug të kryeqytetit Kajro.

Dizajne të ndërlikuara të pikturuara janë ende të dukshme në sarkofagët e mbyllur që ishin gërmuar më shumë se 2.500 vjet më parë në boshtet e varrosjes.

Zyrtarët e antikitetit egjiptian thanë se arkivolet, të cilat u vendosën të ekspozuara të shtunën në nekropolin Saqqara, mund të jenë ruajtur mirë, sepse ishin me një cilësi më të lartë dhe u përkisnin njerëzve të një “klase të lartë”.

“Pra, kjo është diçka që e bën këtë zbulim të veçantë – sasinë dhe cilësinë e arkivoleve,” tha Mostafa Waziri, sekretari i përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve të Egjiptit, duke krahasuar gjetjet me një grup arkivolësh të zbuluar në vend një muaj më parë.

Arkeologët hapën një prej arkivoleve të gërmuar dhe mumja brenda ishte rrezatuar me X për të treguar se si ishte ruajtur.The finds will be moved to several museums across Egypt.

Waziri u tha gazetarëve se rrezatimi X tregoi se mumja ishte një mashkull i gjatë 5 metra 4 dhe 5 metra 7 inç i gjatë, i cili me shumë gjasa vdiq mes moshës 40 dhe 45 vjeç.

Ministri i turizmit dhe antikave, Khaled el-Anany, tha se artefaktet, përfshirë statujat dhe mumiet, do të zhvendoseshin në disa muze në të gjithë Egjiptin.

El-Anany tha se arkeologët po vazhdonin të gërmonin tokat dhe se ky zbulim nuk do të ishte i fundit, duke shtuar se një zbulim i ri arkeologjik në nekropolin Saqqara do të zbulohet më vonë këtë vit.

Njoftimi shënon më të fundit në një varg zbulimesh në Saqqara, i cili u caktua një vend i trashëgimisë botërore nga UNESCO në 1979.

Që daton në Dinastinë e Parë të Egjiptit, nga rreth vitit 3150 para Krishtit, vendi i madh i varrimit dikur i shërbeu kryeqytetit mbretëror të Memfisit dhe vendi është gjithashtu shtëpia e piramidës më të vjetër të mbijetuar të vendit.

Në tetor, studiuesit zbuluan një depo të madhe sarkofagësh të pahapur në vend. Një muaj më parë, ata njoftuan se kishin zbuluar 13 arkivole të grumbulluar njëri mbi tjetrin në një pus.

Dhe përsëri në prill, ata gjetën një grup tjetër mumiesh, të zbuluar përsëri në një bosht.

Me udhëtimet globale të goditura rëndë nga pandemia e koronavirusit dhe turizmi që formojnë një pjesë integrale të ekonomisë së saj, Egjipti ka qenë i etur për të tërhequr vizitorë përsëri në vendet e tij arkeologjike.

Sipas kompanisë kërkimore dhe këshilluese Oxford Business Group, industria e turizmit egjiptian – e cila punëson më shumë se një milion njerëz – kontribuoi në mbi 9% të PBB-së së vendit në 2019.