10 fakte interesante rreth Azisë Qëndrore që do të dëshironit ti dini

  1. Pesë shtetet si Kazakistani, Kirgistani, Uzbekistani, Trukmenistani, Taxhikistani e bëjnë Azinë qëndrore një senduiç ndërmjet Kinës, Rusisë dhe Europës. Prandaj ata e bëjnë një udhëkryq gjeografik.

2. Azia qëndrore është rezervari i tretë me i madh i naftës dhe gazit në planet. Kazakistani dhe Turkmenistani janë eksportues të mëdhenjë të naftës dhe gazit.

3. Kazakistani ka ngja të jetë shumë i madh në sipërfaqe dhe njerëzit që jetojnë në pjesën perendimore të vendit, janë më afër Vienës se sa me Almat-in (I cili është ish kryeqyteti i shtetit të tyre, që u zëvendësua me Astanën, kryeqyteti aktual i Kazakistanit).

4. Azia qëndrore ka parë një nga katastrofat më të mëdha natyrore të bëra nga njerëzit në planet që është ngushtimi i Detit Aral, i cili ka qenë një liqe i mbushur me dy lumenjë që kufizojnë Uzbekistanin dhe Kazakistanin.5. Sporti më i vjetër dhe më i nderuar në Azinë Qëndrore është Buzkhashi, në të cilin kalorësit në kuaj tentojnë të tërheqin trupin e një dhije në drejtim të golit. Është shumë e ngjashme me lojën e Polo-së por këtu topi është zëvendësuar me një trup dhije. Buzkhashi është poashtu një sport nacional i Afghanistanit. Mbani në mend: kjo lojë nuk është për njërëzit me zemër të ndjeshme.6. Azia qëndrore është e njohur të ketë një histori të pasur si vendlindje të matematikës dhe medicinës moderne. Shkenctarët, juristët, historianët dhe poetët e periudhës së mesjetës nga Azia qëndrore janë nga më të njohurit në botë.7. Azia qëndrore poashtu mund të quhet si regjioni më i bukur në botë. Liqeni Issyk Kul në Kirgistan është një nga liqenet që fasionon cdo kënd nga cdo pjesë e botës për bukurinë e tij. Disa nga liqenet tjera janë liqeni Karakul, liqeni Sonk Kol, e të tjerë.8. Kazakistani është vendi më i madh pa dalje në det në botë.9. Kirgistani mbulohet përafërsisht 75% nga vargmalet të Tien Shan. Këto vargmale janë të ndara me Kinën.10. Përgjatë shekujve Azia Qëndrore ka qenë qendra e atraksionit për perandoritë e mëdha në botë që përfshijnë: Rusinë, Kinën, Europën dhe SHBA-të. Përshkak se ky rajon lidhë Azinë me Evropën ky rajon cdoherë ka qenë arenë e përleshjeve për kontrol kundrejtë shteteve të Azisë qëndrore. Deri në kohët e fundit Rusia ka pas kontrol të pjesëve më të mëdha të Azisë qëndrore.

Burimi: dookinternational.com

Përktheu: Galdim Ajeti