Media austriake: Merkel do varrosë projektin e ndarjes së Kosovës, ja cila është zgjidhja për veriun

Në 29 prill kancelarja gjermane Angela Merkel do organizojë një samit ballkanik në Berlin. Atje pritet t’i jepet fund diskutimit për ndryshimet e kufijve në baza etnike, shkruan fillimisht media e njohur austriake “Der Standard”.

Ajo i fton dhe të gjithë duhet të vijnë. Krahas Merkelit, në takimin e Ballkanit do marrin pjesë edhe presidenti francez Emmanuel Macron, shefat e qeverive të Sllovenisë dhe Kroacisë si dhe presidentët e Serbisë dhe Kosovës – Aleksandar Vucic dhe Hashim Thaçi, përcjell foldrejt.com. Sipas diplomatëve, qëllimi i takimit është ti jepet fund shkëmbimit të territoreve ose më konkretisht ndarjes së Kosovës.

Më tutje, media austriake përmend edhe mbështetësit e idesë së ndarjes së Kosovës, duke filluar me shefen e ministrisë së jashtme të BE, Federica Mogherini, komisionerin e zgjerimit europian Johannes Hahn, këshilltarin e sigurisë amerikane John Bolton, si dhe shtetet që e mbështesin ndarjen si Hungaria dhe Austria. Por është Merkel ajo që është rreshtuar strikt kundër të lartëpërmendurve.

Cila është zgjidhja për Kosovën?

“Zyra e kancelares gjermane do propozojë një status special për veriun e Kosovës – që lidhet edhe me idenë e asocacionit të komunave serbe, që është nënshkruar nga Prishtina dhe Beogradi në 2013 në Bruksel,” përcjell foldrejt.com.

Edhe këshilltari politik Ivan Krastev, i cili mbështet ndarjen e Kosovës, thotë se “në këtë sens, tashmë vështirë se do ketë shkëmbim territoresh”.

Frikë të vjetra

Ndarja e Kosovës solli një frikë të madhe te banorët e veriut të Kosovës dhe jugut të Serbisë. Sipas medias austriake, edhe SHBA është distancuar nga mbështetja e ndarjes së Kosovës, pasi ka vërejtur rrezikun e sigurisë në rajon.

Berlini thekson se është mirë të arrihet një marrëveshje e mirë, në vend që të arrihet një marrëveshje e shpejtë. Poashtu Franca kërkon ndërtimin e shteteve ku zbatohet ligji në Ballkan.

Pra koncepti i Vuciqit për “të marrë territor kundrejt statusit” po merr fund, pavarësisht se u mbështet nga shumë europianë. Deputeti i gjelbër gjerman Manuel Sarazzin shprehet: “Kufijtë mbi Ballkanin Perëndimor janë të paprekshëm. Dënimi i Radovan Karaxhiqit na ka kujtuar dhimbshëm se çfarë ndodh, nëse politikanët tentojnë të ndërtojnë shtete etnikisht të pastra. Kjo do ishte tallje me gjithë viktimat e luftës dhe rrezik për paqen në Europë.”

Në fund STANDARD citon edhe diplomatin Albert Rohan, i cili thotë se “popujt e ballkanit duhet të kenë guximin për të tejkaluar idetë mesjetare dhe të jetojnë në shoqëri multi-etnike.”

Nëse do ndahej Kosova, do rrezikoheshin gjithë minoritetet në gjithë shtetet e rajonit./Foldrejt.com